Кръгла маса „Демографската катастрофа в България“

ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие)  представи революционен модел за излизане на България от демографската катастрофа, който чрез определени стимули облагодетелства работодатели, работници и родители. Това стана ясно след проведената кръгла маса от ПП МИР, където беше представен моделът за излизане на България от демографската катастрофа на икономиста Кирил Стойчев.

„Този модел е пряко свързан със социално-пазарното стопанство и двата модела взаимно се допълват, защото печелят всички – работодатели, работници и родители. Моделът за излизане на България от демографската катастрофа е работещ и печеливш“, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Авторът на модела Кирил Стойчев описа тежката демографска ситуация в страната и каза, че коефициентът на раждаемост в България е близо 1,5  и е твърде нисък и ако тази тенденция се запази в следващите 30 години се поставя под въпрос съществуването на българската нация. За да се възпроизвежда една нация, трябва този коефициент да бъде 2.1 – една жена да ражда сред 2.1 деца

„Това не е демографска криза, а демографска катастрофа и е крайно време да ни светне червената лампичка и да вземем спешни мерки. Демографската катастрофа е национална кауза и ПП МИР ще търси политически консенсус по темата, тъй като от излизането от демографската катастрофа зависят абсолютно всички други сектори“, заяви Симеон Славчев.

Той каза, че запазването на традиционното българско семейство е една от основните цели на партия МИР и че решението на демографската катастрофа ще спомогне за опазване и съхранение на българския род, език и култура.

Икономистът и автор на модела Кирил Стойчев разкри, че трябва да се стимулира раждаемостта и изтъкна, че демографска криза има навсякъде по света, дори и в икономически развитите държави и нито една страна не е успяла да намери цялостно решение на проблема.

„В миналото, при аграрната икономика, децата са били богатството на семейството. На тях се е гледало по този начин. Ако имаш повече деца, ти си богат, има кой да ти помага в земеделието, в занаятчийската работилница, хората са гледали на децата и като на своеобразна социална и здравна осигуровка за техните старини. При индустриалната икономика обаче децата от приход се превръщат в само в разход – с раждането на едно дете започват разходите – храна, дрехи, образование и др. Така децата днес от приход се превърщат в разход и това е главната причина за демографската криза. Защото желязната икономическа логика гласи, че това което е приход, трябва да се увеличи, а това което е разход – да се намали. И семействата нямаляват броя на децата“, заяви Кирил Стойчев.

„Нашето общество трябва да превърне децата от разход в приход за своите родители и това е в основата на модела за излизане на България от демографската катастрофа“.

Той представи изследвания, според които през 2100 година в страната ще има население от не повече от 1 млн. души българи и още 1 млн. души от други етноси, а данни на ООН също посочват че страната ни ще има население от 2 млн. души и ако не бъдат взети спешни мерки тези данни ще се превърнат в реалност, допълни още експертът.

Той уточни, че за да се създаде успешен модел за излизане на България от демографската криза трябва да се обвържат социално-икономическите показатели труд, бизнес и раждаемост.

„За раждаемостта трябват радикални мерки в правилната посока. Представете си една къща, която гори – тя трябва да се гаси сега, а не след 10-20 години, когато ще е останало само пепел“, заяви още Кирил Стойчев.

Той уточни, че мерки като социални помощи и данъчни облекчения са неработещи и те няма да доведат до съществен резултат, няма да преобърнат негативния тренд. Тези мерки доказано не работят, защото са въведени в други държави, без да променят негативния демографски тренд. Затова той призова за въвеждането на нова категория финансови стимули при раждането на едно, две, три или повече деца.

„Тези финансови стимули ще са обвързани с труда. Колкото по-голяма заплата има един човек, толкова по-висок ще бъде финансовият стимул, който ще получава при раждането на едно, две или три деца. Тези стимули ще се изплащат на родителите веднъж годишно и ще бъдат обвързани с облагаемия им доход“, обясни Кирил Стойчев.

Той уточни, че на родители, при сключен граждански брак, ще се връща удържания данък върху доходите на физическите лица за период от една година назад. „За първо родено дете удържаният данък върху доходите формира на базата, върху която ще се изчисляват финансовите стимули. Тази база я умножаваме по коефициент 2. Тоест ако един родител е внесъл за годината данък въху доходите на физическите лица от 2000 лв, умножаваме този данък по 2 и в първата година родителят ще получи 4 хиляди лева. Но родителят е в семейство. Другият родител също има доходи. Вземаме и удържания ДДФЛ на майката, преди тя да излезе в майчинство, умножаваме го по коефициент 2 и така ще имаме имаме една обща сума от около 8 хиляди лева годишно, която ще постъпи в това семейство“, обясни Кирил Стойчев.

Той каза, че този вид получаване на финансово стимулиране ще продължи 5 години, след което този коефициент ще се намали на 1 за следващите 5 години, като идеята е, че през първите 5 години в отглеждането на едно дете разходите са по-високи.

„В един момент родителите може да поискат да имат две деца. За второ дете коефициентът се променя на 3. Тоест този данък, който е бил удържан през година, се връща умножен по 3, за първите пет години след раждането на второто дете и по 1,5 за следващите пет. За трето дете, коефициентът се променя на 4 за първите пет години и на 2 за следващите две години. За всяко следващо дете се запазва коефициентът на третото. Тези, които имат повече деца, годишният им доход може да се увеличи с 40% – това е невероятна промяна и тя се дължи само на това, че ти си решил да имаш деца“, заяви икономистът.

Кирил Стойчев обясни, че финансирането на този модел за насърчаване на раждаемостта е свързано с въвеждането на косвен данък Раждаемост от 1 % за фирми работещи в България, а сумите ще се влагат в новосъздаден фонд „Раждаемост“, където средствата ще се акумулират. Той обясни, че през първите няколко години в този фонд ще постъпват повече средства отколкот ще бъдат разходвани за финансови стимули и те може да се използват за различни програми свързани с увеличаване на раждаемостта, като например за ин витро процедури.

Той каза, че освен основните коефициенти, ще се въведат и допълнителни коефициенти – възрастов, регионален и за висше образование.

„Ако майката роди между 20 и 29 години, към основният коефициент (2,3 или 4) ще се добави 0,5 за жените, които раждат в тази възраст“, заяви икономистът.

„Има региони, където раждаемостта е по-ниска. Така например ако родиш и живееш в Странджа, Свищов или Видин, към основният коефициент ще се прибавят 0,5 пункта, съобщи още експертът.

„Жените с висше образование раждат по-късно. Затова ще има допълнителен образователент коефициент от 0,5 за семейства, в които родителите са висшисти“, заяви още Кирил Стойчев.

Той обясни, че за въвеждането на модела е необходима законова промяна и че той ще доведе от 50% дори до 100% увеличение на раждаемостта.

„Ще се увеличат браковете, в семействата ще има повече деца, ще намалят разводите. В момента има много семейства без сключен граждански брак. Тази тенденция също ще намалее. Процесът на застаряването на населението също ще намелее. Българите от чужбина също ще се завърнат, защото ще имат добри условия да раждат и да отглеждат деца в България. Проблемът с детската бедност също ще се реши, тъй като тя идва от бедността на родителите. Ще намалеят абортите по икономически причини, ще има и по-добри условия за живот в малките населени места и ще се намали вътрешната миграция от малките населени места към големите градове“, обясни още Кирил Стойчев.

Той каза, че бизнесът също ще бъде доволен, защото ще разполага с повече квалифицирани специалисти и с повече работна ръка. „Бизнесът ще има най-голяма полза  от този проект. Част от българите в чужбина ще се върнат и ще спре недостигът на кадри и ще се увеличи тъсенето на стоки и услуги. При семействата с повече деца ще има необходимост от нови жилища. Това ще стимулира строителството, а това означава работни места, приходи и по-висок БВП“, каза още икономистът.

„Аз съм представител на бизнеса и трябва да кажа, че това е един много добър модел за излизане от демографската катастрофа и съм сигурен, че бизнесът ще одобри този модел. Този модел, заедно с нашата визия за социално-пазарното стопанство, се всписват много добре и взаимно се допълват“, заяви председателят на Софийската търговско-промишлена камара и водач на листата на ПП МИР за Перник Георги Чернев.

Кирил Стойчев каза, че това ще се отрази и на образованието и ще спре закриването на училища и на детски градини в страната.

„Важно предимство на този модел е, че ще се изсветли сивата икономика. В момента много хора се осигуряват на минималната работна заплата, но това не са реалните им доходи. С въвеждането на този модел когато имаш деца, ще искаш заплатата ти по трудов договор да бъде реалната, защото в противен случай ще си на загуба“, обясни още експертът.

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев заяви, че моделът е работещ и ефективен и съобщи, че след изборите партията ще инициира национална кръгла маса с всички национално отговорно политически сили и граждански организации, на които да се очертаят дългосрочните приоритети за България.

„ПП МИР ще въведе модела „Стойчев“ за излизане на България от демографската криза, както и за социално-пазарното стопанство, когато стане парламентарно представена партия“, заяви още Симеон Славчев.

линк към видеото за събитието:

http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_vsf31kzo?fbclid=IwAR1uIsP4b7OpkauW4_jOEituW2DwgSFDWEhTz-31x1eRJzhLrgmhTNvyZHM

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: